Bahannya
1 ekor ikan aji saiz besar ] guna ikan ape2 pon boleh
sedikit garam
sedikit kunyit
sedikit serbuk bwg putih
3 ulas bwg putih ]dicincang halus
1 labu bwg besar ] 1/2 didadu 1/2 dipotong bulat
1 s/b sos tiram
2 s/b cili kisar
3 s/b sos tomato
2 s/b kicap manis
3 s/b sos ikan
1 s/k sos lea perrins
3 s/b minyak masak
1 s/b minyak bijan
garam
sedikit kunyit
sedikit serbuk bwg putih
Bahan dimayam halus
1 btg bunga kantan]*
1 btg serai]*
6-7 helai daun limau purut]*
2-3 tangkai daun kesum]*
1 btg serai]*
6-7 helai daun limau purut]*
2-3 tangkai daun kesum]*
Bahan lain
1 inci halia ]dimayam halus3 ulas bwg putih ]dicincang halus
1 labu bwg besar ] 1/2 didadu 1/2 dipotong bulat
1 s/b sos tiram
2 s/b cili kisar
3 s/b sos tomato
2 s/b kicap manis
3 s/b sos ikan
1 s/k sos lea perrins
3 s/b minyak masak
1 s/b minyak bijan
garam
Caranya
- Gaul ikan bersama garam serbuk bwg putih dan kunyit. Goreng hingga garing. Ketepikan.
- Panaskan minyak dan minyak bijan, tumis halia, bwg putih dan bawang besar dadu hingga naik bau.
- Masukkan cili kisar, goreng hingga naik minyak, masuk semua jenis sos, dan goreng rata.
- Masuk pula bahan dimayam halus. Masak sehingga semua layu. Sekiranya terlalu kering tambah sedikit air.
- Masuk bawang yg dipotong bulat dan perasa masam, masin dan manis nyer.
- Siap dan boleh disiram di atas ikan yg telah digoreng tadi.
- Jemput makan ya!! Leh pi dapur senduk nasi sendiri...