Bahan-bahan :
500 g sotong, potong kasar.
7 labu bawang merah, hiris halus.
5 ulas bawang putih, hiris halus.
1 lada benggala, hiris kasar.
2 sdm sos ikan.
1/2 - 1 sdt garam.
1 cawan jus limau nipis.
2 sdm kicap masin.
Minyak masak untuk menumis.
3 buah lada hijau, iris.
2 buah tomato, hiris atau 3 sdm sos tomato.
7 labu bawang merah, hiris halus.
5 ulas bawang putih, hiris halus.
1 lada benggala, hiris kasar.
2 sdm sos ikan.
1/2 - 1 sdt garam.
1 cawan jus limau nipis.
2 sdm kicap masin.
Minyak masak untuk menumis.
3 buah lada hijau, iris.
2 buah tomato, hiris atau 3 sdm sos tomato.
Cara Penyediaan :
- Rendam sotong dalam jus limau nipis selama 15 minit. Kemudian toskan dan bilas dan ketepikan.
- Panasan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih, lada benggala, lada hijau dan tomato sampai naik bau.
- Masukkan sotong, sos ikan, garam dan kicap masin. Biarkan sebentar, sekali-kali dikacau. Setelah masak angkat dan sajikan.