Bahan-Bahan:
2 cawan jeruk (mangga. limau atau belimbing)
1½ cawan cuka
1 sudu teh halba
2 sudu besar gula
1 sudu besar biji sawi
2 ulas bawang putih
2.5 sm halia (dihiris)
1½ cawan cuka
1 sudu teh halba
2 sudu besar gula
1 sudu besar biji sawi
2 ulas bawang putih
2.5 sm halia (dihiris)
Bahan giling:
20 biji cili kering
2½ sudu besar jintan putih
2.5 sm kunyit
1.2 sm halia
20 biji cili kering
2½ sudu besar jintan putih
2.5 sm kunyit
1.2 sm halia
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih,
halia giling dan hiris. Angkat dan asingkan. Tumis pula bahan giling
serta halba. Masukkan cuka, gula dan garam. Masukkan halia tadi serta
jeruk. Kacau hingga rata barulah diangkat.
Sumber: Buku Pandai Memasak