BAHAN-BAHANNYA :-)
600 gram hati lembu yang segar
4 camca besar cili kisar
2 camca besar kerisik
1 camca besar ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
1 camca teh lada hitam*(*disangai hingga harum dan kisar halus)
4 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit, mayang halus
1 cawan pati santan
1 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka
Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
8 biji bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 biji buah keras, hiris
1 inci kunyit hidup
10 biji cili padi
5 batang serai, hiris halus
BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA :-)
- Hati lembu dihiris nipis, cuci dan toskan. Gaul dengan 1camca besar tepung gandum hingga rata dan perap 10 minit, kemudian cuci kembali hingga bersih dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 1 cawan). Masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum dan bawang perang. Tambah bahan2 kisar halus, kacau dan masak hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan rempah2 yang dikisar halus tadi. Kacau dan masak dengan api sederhana hingga naik minyak, kacau selalu. Tuang santan, kacau dan masak hingga pekat. Tambah hati lembu, gaul rata dan masak hingga pekat.
- Tambah kerisik, gula melaka, daun limau purut dan asam gelugor. Kacau dan perasakan dengan garam secukupnya. Masak hingga kering sedikit, akhir sekali tambah daun kunyit yang dihiris halus tadi dan kacau rata. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Sedap dimakan bersama nasi panas, roti, ketupat atau lemang.