Selasa, 19 Ogos 2014

Nasi Goreng Tomyam

Bahan:
  • 2 mangkuk nasi
  • 2 biji telor
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 2 ulas bawang putih-dihiris
  • 1 1/2 sudu besar pes tomyam
  • Sedikit kobis dan sawi-dipotong2
  • 5 biji cili padi - diketuk
  • 1- 2 helai daun limau purut - hiris halus
  • 1 batang serai-dihiris halus
  • 1 sudu besar sos ikan-ni optional
  • sedikit hirisan lengkuas
  • 10 ekor udang
  • Minyak masak secukupnya
  • Garam secukup rasa
Cara Memasak:
  • Panaskan minyak di dalam kuali Pecahkan telor dan goreng seperti telor hancur hingga masak.
  • Masukkan bawang, serai, lengkuas dan cili padi . Goreng hingga wangi.
  • Masukkan udang , pes tomyam dan sos ikan. Kacau hingga udang masak.
  • Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.
  • Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan masukan garam secukup rasa.
  • Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api dan boleh lah dihidangkan dengan taburan bawang goreng.
sumber : http://resepimingguini.blogspot.com/