Bahan-bahan.
Bahan A-Homemade serbuk nasi daging
- 2 sudu besar biji ketumbar
- 1 sudu besar lada hitam
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu kecil jintan putih
- 1 batang kulit kayu manis
- sedikit bunga lawang, bunga cengkih& buah pelaga
- 1 sudu besar halba
- 2-3 biji buah keras-ditumbuk kasar
- 2-3 biji badam-ditumbuk kasar
- 1 inci halia-dihiris nipis
****semua bahan2 diatas disangai @ digoreng tanpa minyak hingga garing.Sejukkan dan dikisar kering hingga jadi serbuk.Simpan didalam bekas kedap udara.
- 1 kg daging batang pinang-potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan
- 6 cawan beras basmathi-direndam 15-20 minit dan toskan....kalau guna beras biasa tak perlu rendam.
- 1 inci halia, 3 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah - di hiris @ di tumbuk halus
- 2 helai daun pandan, disimpul
- sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
- 3 sudu besar minyak sapi
- 3 sudu besar serbuk nasi daging yang disediakan terlebih dahulu seperti resepi di atas.
- 1/3 cawan minyak masak
- 7 1/2 cawan air
- 1/2 tin susu cair
- 1/2 cawan tomato puree
- 1/2 cawan tomato soup
- Garam secukup rasa
- Bawang goreng, daun bawang @ daun sup untuk hiasan
- Hirisan daun sup, untuk hiasanBawang goreng, untuk hiasan
- Dalam periuk, panaskan minyak , masukkan minyak sapi dan biar cair.
- Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
- Kemudian masukkan daun pandan, tumis hingga bawang kekuningan.
- Masukkan daging. Kemudian masukkan serbuk nasi daging dan goreng sebentar.
- Masukkan air dan rebus hingga daging empuk @ hampir empuk.
- Masukkan tomato puree dan tomato soup. Masak lagi hingga mendidih.
- Kemudian masukkan pula susu cair, garam dan biar sebentar.
- Masukkan beras dan masak bersama2 daging tadi.
- Gaul rata, kecilkan api dan masak seperti masak nasi biasa hingga nasi masak @ pindahkan ke dalam rice cooker , kacau rata dan masak seperti biasa hingga nasi masak.
- Bila nasi betul2 masak, keluarkan daging, gemburkan dan hias nasi dengan hirisan daun sup, daun bawang dan juga bawang goreng.
- Sebelum dihidangkan hiris nipis2 daging tadi dan boleh dihidang bersama "air asam tomato kerisik"dan juga "acar timun"....Selamat mencuba..