Bahan-bahan ( 5 orang )
- 4 cawan beras basmati
- 5 cawan air
- 2 kiub ayam
- 2 helai daun pandan
- pewarna merah, kuning dan hijau
- [bahan tumis]
- 1/2 inci halia
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar minyak sapi
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- bawang goreng
- kismis
Cara-cara
- Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Toskan.
- Hiris nipis-nipis halia dan mayang semua jenis bawang.
- Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan tumis sehingga bau wangi.
- Masukkan beras dan gaul rata.
- Masukkan air, kiub ayam dan daun pandan.
- Masaklah nasi sehingga masak.
- Bila nasi kering, letakkan 1-2 titik untuk setiap pewarna kuning, merah dan hijau ditempat yang berasingan. Bila dah masak, gembur-gemburkan nasi tu.
- Hiaslah dengan bawang goreng, gajus atau kismis jika suka.
oleh: Makyong