Bahan-bahan ( 2 orang )
- 2 cawan beras
- 1/4 bawang besar
- 2 sudu mentega
- sehelai daun pandan
- 2 kiub ayam
- madu
- kicap pekat
- 1/2 ekor ayam
- 1 sup bunjut adabi
- sos tiram
- 1/2 sudu serbuk lada putih
- 1/2 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- daun bawang
- daun sup
- bawang goreng
- daun salad/timun
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong ikut suka.
- Tumbuk bawang putih dan halia. Tumis dengan sedikit minyak sehingga bawang jadi perang.
- Masukkan air, ayam, sup bunjut dan kiub ayam. Masaklah sehingga ayam masak.
- Untuk masak nasi, bersihkan beras. Ambik 2 cawan sup ayam tadi untuk masak nasi. Masukkan daun pandan. Masak seperti biasa.
- Keluarkan ayam. Perapkan dengan madu, sos tiram dan kicap. Goreng dengan minyak penuh.
- Untuk sos kicap. Mayang bawang putih. Tumiskan sehingga naik bau. Masukkan kicap dan sedikit sup ayam tadi.
oleh: Nadia