BAHAN-BAHANNYA :
- 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 20 minit dan toskan
- 1 tin kernel jagung , toskan dan simpan airnya
- 2 camca besar mentega
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air yang ditos dari jagung tadi
- 4 cawan air rebusan ayam
- Garam secukup rasa
- Sedikit daun sup-dipotong2
- 1 biji bawang besar-dimayang
- 3 ulas bawang putih-dimayang
- 2 inci halia- dihiris
- 1 helai daun pandan, di kerat 4 @ disimpul
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- Panaskan mentega dalam kuali, masukkan semua bahan2 tumis dan tumis hingga harum dan layu. Masukkan beras, kacau dan goreng sekejap (lebih kurang 2-3 minit. Matikan api.
- Masukkan beras tadi ke dalam rice cooker, masukkan jagung, susu cair, jus dari jagung kernel dan juga air rebusan ayam. Masukkan garam secukup rasa, kacau hingga semua sebati.
- Masak seperti biasa. Biar hingga nasi tanak dan kering. Masukkan daun sup yang telah dipotong..gaul nasi perlahan-lahan dan tutup sebentar. Bila nasi masak,hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan dengan lauk kegemaran masing2....selamat mencuba...