Khamis, 21 Ogos 2014

Nasi Jagung

BAHAN-BAHANNYA :
  • 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 20 minit dan toskan
  • 1 tin kernel jagung , toskan dan simpan airnya
  • 2 camca besar mentega
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan air yang ditos dari jagung tadi
  • 4 cawan air rebusan ayam
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit daun sup-dipotong2
BAHAN TUMIS :
  • 1 biji bawang besar-dimayang
  • 3 ulas bawang putih-dimayang
  • 2 inci halia- dihiris
  • 1 helai daun pandan, di kerat 4 @ disimpul
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA :
  • Panaskan mentega dalam kuali, masukkan semua bahan2 tumis dan tumis hingga harum dan layu. Masukkan beras, kacau dan goreng sekejap (lebih kurang 2-3 minit. Matikan api.
  • Masukkan beras tadi ke dalam rice cooker, masukkan jagung, susu cair, jus dari jagung kernel dan juga air rebusan ayam. Masukkan garam secukup rasa, kacau hingga semua sebati.
  • Masak seperti biasa. Biar hingga nasi tanak dan kering. Masukkan daun sup yang telah dipotong..gaul nasi perlahan-lahan dan tutup sebentar. Bila nasi masak,hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan dengan lauk kegemaran masing2....selamat mencuba...
sumber : http://resepimingguini.blogspot.com/