(*Resipi oleh Chef Naqiuddin)
Bahan-bahan:
½ ekor ayam
1 biji ubi kentang jenis Russet – dipotong dadu
1 sudu kecil mayonis
½ sudu kecil mustard
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
1 sudu kecil daun bawang - dihiris
1 biji ubi kentang jenis Russet – dipotong dadu
1 sudu kecil mayonis
½ sudu kecil mustard
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
1 sudu kecil daun bawang - dihiris
Bahan-bahan A:
1 sudu besar serbuk kari ayam
1 sudu besar serbuk pati ayam
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar minyak jagung
Lada hitam secukup rasa
Garam secukup rasa
1 sudu besar serbuk pati ayam
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu besar minyak jagung
Lada hitam secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
- Gaulkan kesemua bahan A sehingga sebati.
- Lumurkan bahan A tadi pada ayam.
- Perapkan ayam ini selama 30 minit dan simpan ia di dalam peti sejuk.
- Sementara itu, rebuskan kentang hingga lembut dan toskan airnya hingga kering.
- Gaulkan kentang rebus ini bersama mayonis, mustard, garam, serbuk lada hitam dan daun bawang.
- Ketepikan selada kentang tersebut.
- Panaskan ketuhar pembakar kepada suhu 160 darjah selsius.
- Ambil ayam yang telah diperap tadi.
- Bakar ayam ini selama 40 minit.
- Apabila ayam masak, keluarkan dari ketuhar pembakar.
- Biar ia sejuk seketika, barulah dihidangkan bersama selada kentang.