(*Resipi oleh Chef Kamarul – www.chefkamarul.net)
Bahan-bahan:
3 cawan beras basmati – dibasuh dan dituskan
6 ekor udang sederhana besar - dibersihkan
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 sudu besar serbuk kunyit
2 ulas bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
3 sm halia – dihiris
1 tangkai daun kari
5 gm gula batu
3 sudu besar mentega
3 tangkai daun ketumbar
Sedikit bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan-bahan rempah tumis:
4 sm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
6 ekor udang sederhana besar - dibersihkan
3 cawan air
1 cawan susu cair
1 sudu besar serbuk kunyit
2 ulas bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
3 sm halia – dihiris
1 tangkai daun kari
5 gm gula batu
3 sudu besar mentega
3 tangkai daun ketumbar
Sedikit bawang goreng
Garam secukup rasa
Bahan-bahan rempah tumis:
4 sm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
Cara menyediakan:
- Panaskan mentega, tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris.
- Masukkan bahan rempah tumis dan daun kari.
- Kemudian, masukkan udang dan kacau seketika.
- Tuangkan air dan susu cair.
- Masukkan pula garam, gula batu dan serbuk kunyit.
- Biarkan ia mendidih. Apabila sudah mendidih, masukkan beras basmati.
- Tanak nasi sehingga masak.
- Apabila hendak menghidangkannya, taburlah bawang goreng dan daun ketumbar di atasnya.