Ahad, 11 Mei 2014

Spageti Oliu Udang

Bahan-bahan:

1 bungkus spageti
4 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar lada hitam – ditumbuk kasar
3 tangkai daun pasli – dicincang
600 ml air
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak

Bahan-bahan untuk ditumis:

8 ulas bawang putih – dicincang
10 ekor udang

Cara menyediakan:

  1. Satukan spageti dan air dalam periuk. Rebus spageti dengan sedikit garam selama 15 minit atau sehingga spageti lembut.
  2. Angkat dan tuskan spageti.
  3. Kemudian, gaulkan spageti dengan sedikit minyak zaitun.
  4. Panaskan minyak zaitun dalam kuali.
  5. Tumiskan bawang putih sehingga garing dan naik bau.
  6. Masukkan udang dan gaul sebati.
  7. Selepas itu, masukkan spageti dan garam secukup rasa. Gaul rata.
  8. Akhir sekali, taburkan lada hitam dan daun pasli.
  9. Angkat dan hidangkan panas-panas.