Bahan-Bahan:
1 ekor ikan bawal [dibersihkan dan kelarkan]
Cosway Delichef Flounder Fish Seasoning
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
½ botol sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
Cosway Delichef Flounder Fish Seasoning
Bahan untuk sos:
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 cm halia (dihiris halus)
½ botol sos tomato
3 sudu besar sos cili
2 biji cili merah (dipotong nipis)
1/2 cawan air.
1 biji tomato (belah 6)
1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
Garam dan gula secukup rasa
minyak
Cara:
- Ikan dilumurkan seasoning dan bakar dalam oven 180'C selama 30 minit.
- Terbalikkan dua2 belag supaya masak rata.
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
- Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
- Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
- Setelah kuah pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang dibakar tadi.
- Hiaskan dgn daun sup & bawang