Rabu, 14 Mei 2014

Sup Ayam Bercili

(*Resipi oleh Chef Naqiuddin (Chef Naq))

Bahan-bahan:

200 gm isi dada ayam – dipotong dadu
1 biji tomato – dipotong dadu
½ batang timun – dipotong dadu
1 biji lada benggala – dipotong dadu
1 labu bawang kuning – dipotong dadu
1 helai daun bay
2 sudu besar minyak jagung
500 ml air pati ayam
3sudu besar pes tomato
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa

Cara menyediakan:

  1. Panaskan minyak jagung dan tumis bawang kuning, lada benggala, tomato dan timun.
  2. Selepas itu, masukkan isi dada ayam dan daun bay.
  3. Tumis sehingga ayam masak.
  4. Masukkan pes tomato dan gaul selama lima minit dengan api perlahan.
  5. Tuangkan air pati ayam dan biarkan selama 20 minit sehingga ia mendidih.
  6. Pekatkan kuah dengan air tepung jagung. Kacau kuah ini.
  7. Setelah mendapat tekstur kuah yang sesuai, padamkan api.
  8. Sup ini sedia dihidangkan. Lebih enak jika dimakan dengan roti bawang putih.