(*Resipi oleh Chef Naqiuddin (Chef Naq))
Bahan-bahan:
2 skup aiskrim vanila
4 keping biskut wheatmeal
3 sudu besar emping jagung (cornflakes)
3 sudu besar krim putar
100 ml susu penuh krim
1 gelas air sejuk
100 ml sos coklat
1 potong epal hijau
4 biji strawberi
1 potong oren
1 biji ceri jenis Maraschino
4 keping biskut wheatmeal
3 sudu besar emping jagung (cornflakes)
3 sudu besar krim putar
100 ml susu penuh krim
1 gelas air sejuk
100 ml sos coklat
1 potong epal hijau
4 biji strawberi
1 potong oren
1 biji ceri jenis Maraschino
Cara menyediakan vanila ice blended:
- Masukkan aiskrim vanila, biskut wheatmeal, susu penuh krim dan 1 gelas air sejuk ke dalam mesin pengisar.
- Kisar selama 20 hingga 30 saat.
- Ketepikan bahan kisaran atau vanilla ice blended ini.
Cara menyediakan parfait:
- Ambil sebuah bekas.
- Mulakan dengan lapisan pertama iaitu dengan meletakkan sos coklat.
- Diikuti dengan lapisan kedua iaitu dengan meletakkan vanila iced blended yang sudah disediakan tadi.
- Untuk lapisan ketiga pula, letakkan emping jagung.
- Lapisan keempat pula merupakan bahagian ‘topping’nya yang mana dihias dengan hirisan buah-buahan iaitu epal hijau, strawberi, oren dan ceri Maraschino.
- Potonglah Parfait ini mengikut kreativiti anda.
- Sedia untuk dinikmati sebagai hidangan pencuci mulut.