Ahad, 11 Mei 2014

Sambal Goreng

Bahan-bahan ( Hidangan untuk 5 orang makan )

BAHAN KISAR

  • 7 tangkai cili kering
  • 100gm udang kering
  • 3 biji cili padi atau lebih terpulang jika nak pedas menyengat
  • 3 biji bawang merah besar
  • 3 biji bawang putih
  • halia tua sebesar ibu jari

BAHAN ASAS UNTUK DIGORENG

  • 500gm udang basah
  • 5/6 ketul hati ayam dipotong2x ikut saiz kegemaran
  • 3 Ketul tauhu basah (dipotong & diasingkan)
  • 1 keping tempe dipotong nipis (dipotong & diasingkan)
  • 3 biji cili hijau besar (dihiris2x)
  • Kicap masin atau manis bagi menghitamkan sambal goreng
  • Lobak merah - optional
  • kacang panjang ikut suka nak letak berapa banyak (tapi ikut gambar tok kacang panjang dah habis hehehe) so takde
  • Bahan bertanda * digoreng dan diasingkan

BAHAN RENDAMAN

  • Suhun & Fucuk

Cara-cara

Tumis bahan kisar sehingga kering kemudian masukkan bahan bertanda * bersama suhun & fucuk yg sudah kembang, dan tambahkan kicap hitam atau kicap manis dan sayur2 optional. Campakkan gula & garam ~ tadaaaaaaaaa siap dah...leh mencekik bersama nasik putih panas & sambal belacan..