Bahan-bahan ( Hidangan untuk 5 orang makan )
BAHAN KISAR
- 7 tangkai cili kering
- 100gm udang kering
- 3 biji cili padi atau lebih terpulang jika nak pedas menyengat
- 3 biji bawang merah besar
- 3 biji bawang putih
- halia tua sebesar ibu jari
BAHAN ASAS UNTUK DIGORENG
- 500gm udang basah
- 5/6 ketul hati ayam dipotong2x ikut saiz kegemaran
- 3 Ketul tauhu basah (dipotong & diasingkan)
- 1 keping tempe dipotong nipis (dipotong & diasingkan)
- 3 biji cili hijau besar (dihiris2x)
- Kicap masin atau manis bagi menghitamkan sambal goreng
- Lobak merah - optional
- kacang panjang ikut suka nak letak berapa banyak (tapi ikut gambar tok kacang panjang dah habis hehehe) so takde
- Bahan bertanda * digoreng dan diasingkan
BAHAN RENDAMAN
Cara-cara
Tumis bahan kisar sehingga kering kemudian masukkan
bahan bertanda * bersama suhun & fucuk yg sudah kembang, dan
tambahkan kicap hitam atau kicap manis dan sayur2 optional. Campakkan
gula & garam ~ tadaaaaaaaaa siap dah...leh mencekik bersama nasik
putih panas & sambal belacan..