Bahan-Bahan:
1 kg ikan tenggiri/kembung/sardin
1 ½ biji kelapa (ambil 1 ½ cawan pati santan)
2 keping asam gelugur
2 camca kecil garam
2 camca kecil gula
1 ½ biji kelapa (ambil 1 ½ cawan pati santan)
2 keping asam gelugur
2 camca kecil garam
2 camca kecil gula
Bahan giling/kisar:
15 tangkai cili merah
4 sm halia
15 bawang merah atau 5 bawang besar
2 ulas bawang putih
4 sm halia
15 bawang merah atau 5 bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara penyediaan:
Kukus ikan hingga masak dan sejukkan pada suhu bilik. Asingkan dari tulang isinya kemudian dilecek sedikit.
Satukan kesemua bahan dalam kuali. Masak atas api sederhan selama 5 minit sambil dikacau. Kecilkan api dan kacau berterusan sehingga betul-betul kering.
Sedia untuk dihidangkan.
Satukan kesemua bahan dalam kuali. Masak atas api sederhan selama 5 minit sambil dikacau. Kecilkan api dan kacau berterusan sehingga betul-betul kering.
Sedia untuk dihidangkan.