1 kg. daging ayam telah dibersihkan.
1/2 cawan bawang labu yang telah dihiris.
1 cawan yogurt (mamak haji guna santan saja).
1/2 sudu besar (tbsp) bawang putih dihiris.
1/2 sudu besar (tbsp) halia dicincang.
1 sudu besar serbuk jintan putih.
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
1 sudu kecil (tsp) serbuk cili.
1 sudu kecil (tsp) serbuk lada hitam (ditumbuk kasar).
2 cawan air stok ayam atau dua kiub chicken stock dicairkan dengan 2 cawan air suam.
5 kuntum cengkih.
5 biji bauh pelaga.
1 ” kayu manis.
2 helai daun salam India/ daun beriani.
1/4 sudu kecil (tsp) biji buah pala yang ditumbuk.
3 sudu besar (tbsp) daun ketumbar yang dihiris untuk ditaburkan.
1/2 cawan bawang labu yang telah dihiris.
1 cawan yogurt (mamak haji guna santan saja).
1/2 sudu besar (tbsp) bawang putih dihiris.
1/2 sudu besar (tbsp) halia dicincang.
1 sudu besar serbuk jintan putih.
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
1 sudu kecil (tsp) serbuk cili.
1 sudu kecil (tsp) serbuk lada hitam (ditumbuk kasar).
2 cawan air stok ayam atau dua kiub chicken stock dicairkan dengan 2 cawan air suam.
5 kuntum cengkih.
5 biji bauh pelaga.
1 ” kayu manis.
2 helai daun salam India/ daun beriani.
1/4 sudu kecil (tsp) biji buah pala yang ditumbuk.
3 sudu besar (tbsp) daun ketumbar yang dihiris untuk ditaburkan.
CARA-CARA MASAKAN:
- Peramkan daging ayam yang telah bersihkan lada hitam, serbu kunyit dan garam lebih kurang 1/2 jam.
- Panaskan minyak, masukkan cengkih, buah pelaga, kayu manis dan daun salam.
- Masukkan bawang dihiris, goreng sehingga bertukar warna kuning keemasan. Masukkan bawang putih telah hiris, halia, serbuk jintan putih, serbuk cilidan biji buah pala.
- Masukkan dengan segera ketulan ayam kedalam rempah dn gaulkan serata sehingga warna ayam bertukar kepada warna perangan sedikit..
- Masukkan santan, air stok ayam. Kecilkan api dapur dan reneh (simmer) sehingga ketulan ayam masak sempurna.
- Hidangkan ketulan ayam dengan taburkan hirisan daun ketumbar. Semat mencuba. Jangan terlalu terkejut dengan rempah yang digunakan. Rempah-rempah ini sepatutnya ada di dapur anda bila ingin cuba resepi-resepi nasi kandar atau pun resepi dari benua kecil India. Sediakan botol-botol yang bersesuain dan tandakan nama dan tarikh dimasukan rempahrempah tersebut. Rempah-rempah serbuk boleh gorengkan kering rempah biji dan kisar dan simpan dalam bekas yang kedap udara. Ia akan memberi aroma yang wangi dari rempah-rempah serbuk yang dibeli. Rempah-rempah ini bukan saja murah tetapi tidak ada campuran tepung beras dan kualiti rempah yang tersangat rendah. Wassalam.