(* Resipi oleh Chef Adu Rahman)
1 cawan minyak argan atau minyak zaitun
3 labu bawang besar – dimayang kasar
7 ulas bawang putih – dititik
3 biji lobak merah – dipotong kasar
250 ml jus tomato
2 liter stok ayam
1 tin tomato cincang
1 ikat daun ketumbar – dihiris kasar
Garam secukup rasa
1 sudu besar serbuk halia
1 sudu besar paprika
1 sudu besar serbuk ketumbar
½ sudu besar jintan putih
½ sudu besar serbuk kunyit
½ sudu besar lada hitam – ditumbuk
1 cawan buah kurma – dibuang biji dan dibelah dua
1 cawan aprikot kering – dipotong dua
1 cawan pic kering – dipotong dua
1 cawan buah prun kering – dipotong dua
1 cawan kacang badam – dibuang kulit dan dibelah dua
Bahan-bahan A:
2.5 kg daging kambing bahagian paha atau bahu – dipotong dadu1 cawan minyak argan atau minyak zaitun
3 labu bawang besar – dimayang kasar
7 ulas bawang putih – dititik
3 biji lobak merah – dipotong kasar
250 ml jus tomato
2 liter stok ayam
1 tin tomato cincang
1 ikat daun ketumbar – dihiris kasar
Garam secukup rasa
Bahan-bahan B:
1 sudu besar serbuk kayu manis1 sudu besar serbuk halia
1 sudu besar paprika
1 sudu besar serbuk ketumbar
½ sudu besar jintan putih
½ sudu besar serbuk kunyit
½ sudu besar lada hitam – ditumbuk
Bahan-bahan C:
1 cawan kismis1 cawan buah kurma – dibuang biji dan dibelah dua
1 cawan aprikot kering – dipotong dua
1 cawan pic kering – dipotong dua
1 cawan buah prun kering – dipotong dua
1 cawan kacang badam – dibuang kulit dan dibelah dua
Cara menyediakan:
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk.
- Gorengkan permukaan daging kambing dengan api kuat hingga ia berwarna perang. Angkat dan ketepikan.
- Masukkan minyak yang selebihnya. Perlahankan api ke tahap sederhana.
- Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
- Campurkan semua bahan B dengan sedikit air hingga menjadi pes.
- Tumis bersama bawang tadi dan kacau hingga rempah masak.
- Masukkan jus tomato, tomato cincang, lobak merah dan daging.
- Kacau rata, masukkan stok ayam dan biarkan ia mendidih.
- Masukkan kesemua bahan C.
- Kemudian tutup dengan foil aluminium dan ikat kuat dengan tali tahan ketuhar.
- Masukkan ke dalam ketuhar yang bersuhu 180 darjah Selsius dan masak selama satu jam setengah hingga ke dua jam sehingga daging empuk tapi tidak terlerai.
- Setelah daging empuk, perasakan dengan garam secukup rasa dan taburkan daun ketumbar.
- Hidangkan dan nikmati Tajin Daging ini dengan nasi atau roti.