Jumaat, 16 Mei 2014

Kek Batik Badam Berkrim

(* Resipi oleh Sherson Lian)

Bahan-bahan:

150 gm coklat masakan gelap – dicincang kasar
428 gm biskut krim kraker – dipatah empat
250 gm mentega
½ cawan gula perang
¾ cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 biji telur – dipukul
1 sudu besar esen vanila
½ cawan serbuk badam
Kepingan badam – disangai
125 ml krim putar
1 paket Nescafe 3 dalam 1

Cara menyediakan:

  1. Cairkan mentega dan gula dalam periuk. 
  2. Kemudian masukkan coklat. Kacau hingga cair.
  3. Dalam periuk lain, panaskan susu cair menjadi sedikit suam.
  4. Ketepikan buat seketika.
  5. Tambahkan telur sedikit demi sedikit sambil terus pukul supaya tidak berketul-ketul.
  6. Setelah sebati, campurkannya ke dalam adunan coklat tadi. 
  7. Tambahkan susu pekat dan esen vanila. Masak hingga sebati dan likat.
  8. Masukkan serbuk badam dan biskut yang telah dipatah-patahkan.
  9. Salut rata biskut dengan coklat dan bolehlah padamkan api.
  10. Seterusnya, masuk dan padatkan adunan tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
  11. Taburkan kepingan badam hingga menutupi permukaan biskut. 
  12. Sejuk dan keraskan ia dalam peti sejuk.
  13. Untuk krim, pukul krim putar bersama Nescafe 3 dalam 1 hingga kembang.
  14. Hidangkan krim ini bersama kek batik.