(* Resipi oleh Sherson Lian)
Bahan-bahan:
150 gm coklat masakan gelap – dicincang kasar
428 gm biskut krim kraker – dipatah empat
250 gm mentega
½ cawan gula perang
¾ cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 biji telur – dipukul
1 sudu besar esen vanila
½ cawan serbuk badam
Kepingan badam – disangai
125 ml krim putar
1 paket Nescafe 3 dalam 1
428 gm biskut krim kraker – dipatah empat
250 gm mentega
½ cawan gula perang
¾ cawan susu pekat
1 cawan susu cair
2 biji telur – dipukul
1 sudu besar esen vanila
½ cawan serbuk badam
Kepingan badam – disangai
125 ml krim putar
1 paket Nescafe 3 dalam 1
Cara menyediakan:
- Cairkan mentega dan gula dalam periuk.
- Kemudian masukkan coklat. Kacau hingga cair.
- Dalam periuk lain, panaskan susu cair menjadi sedikit suam.
- Ketepikan buat seketika.
- Tambahkan telur sedikit demi sedikit sambil terus pukul supaya tidak berketul-ketul.
- Setelah sebati, campurkannya ke dalam adunan coklat tadi.
- Tambahkan susu pekat dan esen vanila. Masak hingga sebati dan likat.
- Masukkan serbuk badam dan biskut yang telah dipatah-patahkan.
- Salut rata biskut dengan coklat dan bolehlah padamkan api.
- Seterusnya, masuk dan padatkan adunan tadi ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas minyak.
- Taburkan kepingan badam hingga menutupi permukaan biskut.
- Sejuk dan keraskan ia dalam peti sejuk.
- Untuk krim, pukul krim putar bersama Nescafe 3 dalam 1 hingga kembang.
- Hidangkan krim ini bersama kek batik.