(Hidangan untuk 4 orang)
Bahan-bahan:
400 gm mi udon
50 gm isi ayam
3 ulas bawang putih – dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
3 tangkai cili merah - dihiris
20 gm tauge
10 ml minyak masak
50 gm isi ayam
3 ulas bawang putih – dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
3 tangkai cili merah - dihiris
20 gm tauge
10 ml minyak masak
Bahan-bahan perencah:
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam
½ sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
1 sudu besar kicap pekat
½ sudu kecil serbuk lada hitam
½ sudu besar minyak bijan
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam
½ sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
1 sudu besar kicap pekat
½ sudu kecil serbuk lada hitam
½ sudu besar minyak bijan
Cara menyediakan:
- Celur mi udon selama satu minit dalam air yang mendidih.
- Tuskan airnya dan biarkan seketika.
- Sementara itu, panaskan kuali dan tuangkan minyak masak.
- Tumis bawang putih dan isi ayam sekali gus.
- Apabila isi ayam mulai masak, masukkan hirisan bawang besar dan cili merah.
- Kemudian, masukkan kesemua bahan perencah. Kacau rata.
- Barulah dimasukkan mi udon yang telah dicelur tadi.
- Gaul rata agar mi udon meresap bahan-bahan perencah.
- Akhir sekali, masukkan tauge dan gaul lagi.
- Bolehlah angkat dan hidangkan mi udon ini panas-panas.