Sabtu, 10 Mei 2014

Mi Udon Goreng Berlada Hitam

(Hidangan untuk 4 orang)

Bahan-bahan:

400 gm mi udon
50 gm isi ayam
3 ulas bawang putih – dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
3 tangkai cili merah - dihiris
20 gm tauge
10 ml minyak masak

Bahan-bahan perencah:

1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam
½ sudu kecil gula
½ sudu kecil garam
1 sudu besar kicap pekat
½ sudu kecil serbuk lada hitam
½ sudu besar minyak bijan

Cara menyediakan:

  1. Celur mi udon selama satu minit dalam air yang mendidih.
  2. Tuskan airnya dan biarkan seketika.
  3. Sementara itu, panaskan kuali dan tuangkan minyak masak.
  4. Tumis bawang putih dan isi ayam sekali gus.
  5. Apabila isi ayam mulai masak, masukkan hirisan bawang besar dan cili merah.
  6. Kemudian, masukkan kesemua bahan perencah. Kacau rata.
  7. Barulah dimasukkan mi udon yang telah dicelur tadi.
  8. Gaul rata agar mi udon meresap bahan-bahan perencah.
  9. Akhir sekali, masukkan tauge dan gaul lagi.
  10. Bolehlah angkat dan hidangkan mi udon ini panas-panas.