Bahan-bahan:
6 – 7 ekor udang – dibersihkan tapi jangan buang kulitnya
2 ulas bawang putih – diketuk
2 sm halia – disagat halus
250 gm mentega
1 tangkai cili merah – dipotong dadu
Sedikit akar dan batang daun ketumbar
Jus lemon secukupnya
Sedikit parutan kulit lemon
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa.
2 ulas bawang putih – diketuk
2 sm halia – disagat halus
250 gm mentega
1 tangkai cili merah – dipotong dadu
Sedikit akar dan batang daun ketumbar
Jus lemon secukupnya
Sedikit parutan kulit lemon
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa.
Cara menyediakan:
- Ambil periuk dan cairkan mentega di atas api perlahan.
- Masukkan bawang putih, halia, akar dan batang daun ketumbar.
- Perasakan dengan serbuk lada hitam dan garam.
- Apabila mentega cair sepenuhnya, masukkan udang dan tutup periuk.
- Biarkan udang masak dalam mentega dengan perlahan-lahan.
- Masukkan jus lemon bersama parutan kulit lemon.
- Apabila udang sudah masak, angkat dan hidangkan.
- Sebagai hiasan, taburlah hirisan daun ketumbar dan cili merah yang dipotong dadu.