Selasa, 6 Mei 2014

Udang Mentega Bersitrus

Bahan-bahan:

6 – 7 ekor udang – dibersihkan tapi jangan buang kulitnya
2 ulas bawang putih – diketuk
2 sm halia – disagat halus
250 gm mentega
1 tangkai cili merah – dipotong dadu
Sedikit akar dan batang daun ketumbar
Jus lemon secukupnya
Sedikit parutan kulit lemon
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa.

Cara menyediakan:

  1. Ambil periuk dan cairkan mentega di atas api perlahan.
  2. Masukkan bawang putih, halia, akar dan batang daun ketumbar.
  3. Perasakan dengan serbuk lada hitam dan garam.
  4. Apabila mentega cair sepenuhnya, masukkan udang dan tutup periuk.
  5. Biarkan udang masak dalam mentega dengan perlahan-lahan.
  6. Masukkan jus lemon bersama parutan kulit lemon.
  7. Apabila udang sudah masak, angkat dan hidangkan.
  8. Sebagai hiasan, taburlah hirisan daun ketumbar dan cili merah yang dipotong dadu.