Bahan-bahan:
500 gram ikan tenggiri
6 batang bendi
1 biji tomato -belah 6
6 biji bawang merah
2.5cm halia
2.5cm kunyit hidup
2.5cm belacan
6 tangkai cili kering
1 batang serai
1 tangkai bunga kantan - belah 2
2 tangkai daun kesum
2 cawan air
100 ml air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan:
Kisar bawang merah, halia, kunyit hidup, belacan, cili kering, dan serai bersama dengan sedikit air sehingga halus.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali untuk menumis. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sehingga naik aroma.
Masukkan bunga kantan, bunga kesum dan air. Kacau hingga rata.
Masukkan ikan, air asam jawa dan garam secukup rasa. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih.
Masukkan bendi, setelah separa layu masukkan tomato. Biarkan mendidih lagi beberapa saat dan tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.