Burger Malaysia
Bahan-bahan ( 8 biji )
- *200g tepung gandum
- *140ml susu/ air
- *2 sudu besar butter/margerin
- *2 1/2 sudu besar gula halus
- *1/2 sudu kecil garam
- *2 sudu kecil dry yeast
- minyak untuk menggoreng
- - sambal ikan bilis
- - timun
Cara-cara
-
Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga
tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
-
Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan
angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
-
Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
-
Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus.
Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis