Asam Pedas Ikan Pari
Bahan-bahan ( boleh makan satu family 6 org )
- 1/2 kg ikan pari
- 6 biji bawang merah (ditumbuk)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 2 batang serai (dipecah2kan)
- belacan sebesar duit 50 sen
- 2 helai daun limau purut
- cili kering (bila kite blend dlm blender tu dia jadi 500 ml)
- *** rempah yang perlu disangrai
- 1. 1 sudu makan ketumbar
- 2. 1 sudu makan jintan manis
- 3. 1 sudu makan lada hitam
- ### aksesori tambahan
- 2 biji buah tomato
- 5 batang bendi
- asam jawa segenggam (dicampur dgn air menjadi 1 liter)
- garam secukup rasa
Cara-cara
-
Basuh bersih ikan dengan limau kasturi. sediakan bahan2 tumbuk
-
panaskan secawan minyak masak. tumis bahan tumbuk
seperti bawang merah, bawang putih, halia, serai dan belacan. bila dah
garing masukkan cili yg telah dkisar tadi.
-
setelah pecah minyak, boleh la masukkan daun limau purut dan juga ikan pari yg telah dibersihkan
-
masukkan juga rempah2 yg telah disangrai dan juga ditumbuk tu
-
setalah ikan separuh masak, masukkan pula air asam jawa.
-
biarkan mendidih untuk beberapa ketika. dan boleh lah
ditambah dengan lain-lain aksesori tu. tomato dan bendi. jgn lupa
masukkan garam dan rasa la kemasinan dan kemasaman kuah tu tadi.