Written by
Norimy Aimi
(Hidangan untuk 4 orang)
(Hidangan untuk 4 orang)
Bahan-bahan:
600 gm pasta (jenis pasta dakwat sotong)
300 gm tomato – dikisar kasar
100 gm tomato puri
60 gm bawang putih – dikisar
60 gm bawang kecil – dikisar
1 helai daun salam
1 ekor sotong bersaiz besar – dipotong kecil
1 biji lada benggala – dicincang
150 gm minyak masak
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Sedikit hirisan keju parmesan
300 gm tomato – dikisar kasar
100 gm tomato puri
60 gm bawang putih – dikisar
60 gm bawang kecil – dikisar
1 helai daun salam
1 ekor sotong bersaiz besar – dipotong kecil
1 biji lada benggala – dicincang
150 gm minyak masak
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Sedikit hirisan keju parmesan
Cara menyediakan:
- Rebus pasta sehingga masak dan tuskan. Ketepikan.
- Kemudian, panaskan minyak dalam kuali.
- Tumis bawang putih, bawang kecil dan daun salam sehingga naik bau dan bertukar warna kekuning-kuningan.
- Masukkan tomato puri dan kacau sehingga sebati.
- Setelah itu, masukkan pula tomato yang dikisar kasar.
- Biarkan ia masak sehingga pecah minyak.
- Apabila kuah sudah sebati, masukkan sotong dan lada benggala.
- Tambahkan sedikit garam dan serbuk perasa.
- Hidangkan kuah bersama pasta yang telah direbus tadi.
- Lebih sedap jika ditambah dengan sedikit hirisan keju parmesan.