Written by
Norimy Aimi
Bahan-bahan:
1 kg daging batang pinang – dipotong nipis
4 labu bawang besar – dihiris
10 ulas bawang merah – dihiris
10 ulas bawang putih – dihiris
3 sm halia – dikisar
5 biji buah keras – dikisar
½ cawan cili boh
1 cawan kicap pekat
¼ cawan kicap lemak manis
¼ cawan sos cili
¼ cawan sos tiram
1 cawan sos tomato
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gula pasir
½ biji cili benggala hijau – dipotong memanjang
½ biji cili benggala kuning – dipotong memanjang
½ biji cili benggala merah – dipotong memanjang
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
4 labu bawang besar – dihiris
10 ulas bawang merah – dihiris
10 ulas bawang putih – dihiris
3 sm halia – dikisar
5 biji buah keras – dikisar
½ cawan cili boh
1 cawan kicap pekat
¼ cawan kicap lemak manis
¼ cawan sos cili
¼ cawan sos tiram
1 cawan sos tomato
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gula pasir
½ biji cili benggala hijau – dipotong memanjang
½ biji cili benggala kuning – dipotong memanjang
½ biji cili benggala merah – dipotong memanjang
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
Cara menyediakan:
- Campurkan setengah cawan kicap pekat, gula, air limau nipis, tepung jagung dan serbuk lada hitam.
- Gaul kesemua bahan itu sehingga sebati.
- Gaulkan daging dengan bahan campuran tersebut.
- Perapkan daging ini selama semalaman.
- Untuk membuat kuahnya, tumis bawang putih, bawang merah, bawang besar, halia dan buah keras.
- Apabila tumisan ini agak garing, masukkan cili boh dan sedikit garam.
- Setelah cili boh menjadi garing, barulah masukkan daging yang sudah diperap semalaman.
- Tuang sedikit air dan dikacau rata.
- Apabila ia mendidih, masukkan pula setengah cawan kicap pekat, kicap lemak manis, sos cili, sos tiram dan sos tomato.
- Gaul rata kesemua bahan.
- Tunggu sehingga daging empuk, barulah dimasukkan cili benggala hijau, kuning dan merah.
- Biarkan ia masak seketika.
- Daging Hitam Manis ini sedia diangkat dan hidangkan panas-panas.