Ahad, 4 Mei 2014

Resepi Ikan Kunyit Berserai

Bahan-bahan:

2 keping ikan tenggiri
10 ulas bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci kunyit hidup (dikisar)
½ inci halia (dikisar)
2 gram serbuk lada hitam (dikisar)
6 helai daun pudina
1 tangkai daun kesum
2 biji tomato (dibelah 2)
1 tangkai ciii hijau
1 tangkai ciii merah
100 gram bunga kobis
1 batang kacang panjang (dipotong 1 cm)
125 ml perahan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu cili kisar – tambah/kurangkan ikut pedas anda

Cara Penyediaan:

Campurkan bahan-bahan yang dikisar iaitu cili kisar, serai, dan halia bersama garam, gula dan perahan jus asam jawa.

Letakkan ikan di atas loyang di dalam periuk kukus. Kukus ikan tersebut sehingga masak.

Apabila ikan sudah masak, masukkan pula buah tomato bersama cili, bunga kubis dan kacang panjang.

Taburkan daun pudina dan daun kesum. Kukuskan lagi selama 5 minit sebelum dihidangkan.

Sedia dihidangkan. Selamat mencuba.

sumber dari : http://www.resepi4u.com/