Sabtu, 10 Mei 2014

Tat Oreo Keju

Bahan-bahan untuk kulit:

250 gm mentega
500 gm tepung gandum
80 gm gula
100 gm serbuk badam
50 gm koko oreo
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besar besar tepung jagung

Bahan-bahan untuk inti tat:

250 gm keju
100 gm gula
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk limau nipis

Cara menyediakan:

  1. Satukan semua bahan inti tat. Kemudian pukul hingga kembang.
  2. Untuk membuat kulit tat, pukul mentega, gula dan telur hingga kembang.
  3. Masukkan esen vanila dan pukul hingga rata.
  4. Masukkan tepung gandum, koko oreo dan tepung jagung. Gaul hingga sebati.
  5. Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam acuan tat. Bentukkan lubang di tengah-tengah acuan.
  6. Masukkan inti tat ke dalam lubang acuan.
  7. Bakar pada suhu 180 darjah selsius hingga masak.