Jumaat, 9 Mei 2014

Resepi Ikan Cencaru Bakar Bercili

Resepi Ikan Cencaru Bakar Bercili

Bahan-bahan:
2 ekor ikan cencaru (saiz sederhana)
~Boleh juga gantikan ikan cencaru dengan ikan lain untuk resepi ini~
4 tangkai cili kering - dikisar halus
2 biji cili merah - dikisar halus
3 biji cili padi - dikisar halus
2 cm halia  - dikisar halus
2 ulas bawang putih - dikisar halus
2 ulas bawang merah - dikisar halus
1 cm belacan
1 sudu jus limau
1 sudu gula merah
1 sudu minyak masak
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

Bersihkan ikan cencaru dan buang bahagian kulit yang jeras. Perap ikan bersama bersama kesemua bahan yang lain selama sejam.

Setelah diperap, balut ikan menggunakan daun pisang atau foil aluminium sehingga menutupi semua bahagian ikan.

Bakar pada suhu atas api sedarhan selama 20 hingga 25 minit atau hingga masak. Balik-balikkan untuk masak sekata dan masak sempurna.

Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan dengan nasi panas dan ulam-ulaman.
Selamat mencuba.