Bahan-bahan:
300 gm suun
100 gm sotong – dipotong bulat dan dibersihkan
20 gm cili padi – dihiris
20 gm cili merah - dihiris
60 gm bawang merah – dihiris
2 batang serai – dihiris
1 batang bunga kantan – dihiris
10 gm udang kering – ditumbuk
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis – diambil jusnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
100 gm sotong – dipotong bulat dan dibersihkan
20 gm cili padi – dihiris
20 gm cili merah - dihiris
60 gm bawang merah – dihiris
2 batang serai – dihiris
1 batang bunga kantan – dihiris
10 gm udang kering – ditumbuk
1 sudu besar sos ikan
2 biji limau nipis – diambil jusnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara menyediakan:
- Mula-mula, celurkan suun dan tuskan airnya.
- Celurkan juga sotong dan ketepikan seketika.
- Ambil satu bekas dan masukkan suun, sotong, cili padi, cili merah, bawang merah, serai, bunga kantan dan udang kering.
- Kemudian, masukkan sos ikan, jus limau nipis, garam dan gula.
- Gaul rata kesemua bahan tersebut.
- Bolehlah dihidangkan sebagai pembuka selera.