Beras Basmathi FAIZA (Rendam setengah jam)
Rempah campur (sangai dan tumbuk lumat)
Halia secukupnya
Ayam
Kunyit
Serbuk kunyit
Daun Thyme
Salad dressing
Chicken stock powder
Bawang merah
Bawang putih
Rempah kasar
Cara penyediaan:
Bahan2
diatas boleh di agak2 ikut jumlah hidangan la ye..so, mula2 kita buat
stok ayam dulu dengan merebus ayam bersama rempah campur tumbuk, halia,
kunyit, daun Thyme, pepper dan garam. Bila ayam sudah lembut, ketepikan
ayam. Perap ayam dengan bahan sama dengan rebusan tadi, cuma kali ni
tambah salad dressing, gula dan chicken stock. Perasakan secukupnya.
Perap ayam sekurang-kurangya 4 jam.
Dalam
periuk nasi, tumis bawang mayang halus bersama rempah kasar. Guna
minyak sapi atau planta. Masukkan beras Basmathi yang telah ditoskan.
Gaul rata dan perasakan dengan garam, gula dan pepper. Tambah dua sudu
makan susu pekat dan stok rebusan ayam. Tanak hingga masak.
Untuk
ayam tadi, bakar atau panggang dalam grill hingga garing. Tumis
bersama bawnag besar hiris. Jika mahu sedikit berkuah, boleh tumis
bahan kisar dan pekatkan dengan santan.
Untuk rasa pedas, kisar tomato, cili api dan sedikit daun ketumbar, untuk dimakan bersama nasi.
Selamat Mencuba.