Selasa, 6 Mei 2014

Resipi Ayam Masak Hijau Poojaann..

Bahan-bahan

Seekor ayam (potong ikut suka nak kecil/besar) - goreng dengan garam kunyit, jangan garing sangat
*3-4 labu bawang besar (ikut size)
*3-4 ulas bawang putih
*3-4 batang cili hijau besar
*20-30 biji cili padi hijau (terpulang nak pedas camner, leh kurangkan)
3 batang serai diketuk
1/2 kotak santan MS
garam/gula
1-2 asam keping (bgantung pada kemasaman)
4-5 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit (optional)
Minyak utk menggoreng
*Bahan dikisar

Cara-cara:

  1. Tumiskan bahan kisar dan serai sehingga betul2 masak
  2. Masukkan garam, gula dan asam keping (garam masuk sikit dulu sbb kat ayam dah ada garam)
  3. Masukkan ayam, kacau sebati. Biarkan seketika
  4. Masukkan santan, kacau n biarkan kering2 lembap giteww..
  5. Masukkan daun limau purut n daun kunyit yang dah disiat2. SIAP!!
Nota :
 
Aku suke letak bawang banyak sbb akan lebih memberi perisa dan lebih byk sambal dpt dihasilkan.  Selain dari ayam, leh guna pakai utk daging, ikan, ikan bilis.  Utk ikan bilis, aku x letak santan, daun limau purut kunyit bagai. Goreng ikan bilis garing2..pastu masuk dlm bahan tumis hijau tu...empph...makan ngan nasi putih panas2 pun sodap.