Written by
Norimy Aimi
1 tin kacang pol
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
½ sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu serbuk lada sulah
2 ulas bawang putih – dikisar
1 labu bawang besar – dipotong dadu
2 tangkai cili hijau – dhiris
2 biji telur – digoreng mata kerbau
1 sudu besar minyak sapi
1 cawan air
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Bahan-bahan:
1 tin kacang pol
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
½ sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu serbuk lada sulah
2 ulas bawang putih – dikisar
1 labu bawang besar – dipotong dadu
2 tangkai cili hijau – dhiris
2 biji telur – digoreng mata kerbau
1 sudu besar minyak sapi
1 cawan air
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak sapi dalam kuali.
- Tumis bawang putih, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk lada sulah.
- Masukkan sedikit air dan gaul rata kesemua bahan.
- Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan kacang pol dan gaul sebati dengan bahan tumis.
- Masukkan bawang besar, hirisan cili hijau dan garam. Gaul rata.
- Sendukkan kuah ke dalam mangkuk.
- Letakkan telur mata yang sudah siap digoreng mata kerbau di atas kuah.
- Kuah Kacang Pol ini enak dimakan bersama roti.