Jumaat, 9 Mei 2014

Kacang Pol Arab

Written by  Norimy Aimi

Bahan-bahan:


1 tin kacang pol
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
½ sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu serbuk lada sulah
2 ulas bawang putih – dikisar
1 labu bawang besar – dipotong dadu
2 tangkai cili hijau – dhiris
2 biji telur – digoreng mata kerbau
1 sudu besar minyak sapi
1 cawan air
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukup rasa

 

Cara menyediakan:

  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali. 
  2. Tumis bawang putih, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk lada sulah.
  3. Masukkan sedikit air dan gaul rata kesemua bahan.
  4. Tumis sehingga naik bau.
  5. Masukkan kacang pol dan gaul sebati dengan bahan tumis.
  6. Masukkan bawang besar, hirisan cili hijau dan garam. Gaul rata.
  7. Sendukkan kuah ke dalam mangkuk.
  8. Letakkan telur mata yang sudah siap digoreng mata kerbau di atas kuah.
  9. Kuah Kacang Pol ini enak dimakan bersama roti.