Ahad, 4 Mei 2014

Popia goreng

resepi dari mak kfiza

Bahan-bahan ( Satu family leh mkn. )

  • semestinya kulit popia..boleh beli atau buat sndiri.
  • utk inti:
  • 50 sen taugeh
  • 1/2 biji sengkuang (sagat)
  • 1 btg lobak merah (sagat)
  • 2 sb udang kering
  • 2 biji tauhu (lecek dgn garpu)
  • 2 ulas bwg putih
  • 1/2 st serbuk kunyit
  • garam & lada sulah

Cara-cara

  1. Tumis bwg putih + tauhu dan udang kering.
  2. kemudian masukkan sengkuang & lobak merah yg telah di sagat tadi.
  3. Akhir sekali masukkan taugeh.letakkan garam dan lada sulah secukup rasa.
  4. Biarkan inti sejuk sebentar.
  5. Bentangkan kulit popia,letakkan inti dan gulung kemas.utk melekatkan hujungnya sapu dgn sedikit putih telur.
  6. Goreng dlm minyak sederhana panas hingga kekuningan.
  7. Enak di mkn panas2 besama cili sos.kalau rajin bleh buat sos sndiri.
  8. shredder yg kfiza guna utk sagat sengkuang & lobak merah.