resepi dari mak kfiza
Bahan-bahan ( Satu family leh mkn. )
- semestinya kulit popia..boleh beli atau buat sndiri.
- utk inti:
- 50 sen taugeh
- 1/2 biji sengkuang (sagat)
- 1 btg lobak merah (sagat)
- 2 sb udang kering
- 2 biji tauhu (lecek dgn garpu)
- 2 ulas bwg putih
- 1/2 st serbuk kunyit
- garam & lada sulah
Cara-cara
- Tumis bwg putih + tauhu dan udang kering.
- kemudian masukkan sengkuang & lobak merah yg telah di sagat tadi.
- Akhir sekali masukkan taugeh.letakkan garam dan lada sulah secukup rasa.
- Biarkan inti sejuk sebentar.
- Bentangkan kulit popia,letakkan inti dan gulung kemas.utk melekatkan hujungnya sapu dgn sedikit putih telur.
- Goreng dlm minyak sederhana panas hingga kekuningan.
- Enak di mkn panas2 besama cili sos.kalau rajin bleh buat sos sndiri.
- shredder yg kfiza guna utk sagat sengkuang & lobak merah.