( * Resipi oleh Chef Naqiuddin (Chef Naq) dari Restoran Maidah Cuisine,
No 28-G, Jalan Putra Mahkota 7/7A, Putra Heights, Subang Jaya, Selangor.
No telefon: 03-51911716)
Bahan-bahan:
200 gm ikan salmon
1 biji lada benggala merah
1 labu bawang kuning – dipotong dadu kecil
7 sudu besar minyak jagung
300 ml jus epal merah
1 biji ubi kentang jenis Russet
1 helai daun bay
Lada hitam secukup rasa
Garam secukup rasa
1 biji lada benggala merah
1 labu bawang kuning – dipotong dadu kecil
7 sudu besar minyak jagung
300 ml jus epal merah
1 biji ubi kentang jenis Russet
1 helai daun bay
Lada hitam secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara menyediakan:
- Mula-mula, perapkan ikan salmon dengan minyak jagung, garam dan serbuk lada hitam. Biarkan ia seketika.
- Sementara itu, bakar lada benggala di atas dapur sehingga kulitnya menjadi hitam.
- Angkat lada benggala ini dan kupas kulitnya.
- Belah lada benggala ini untuk dibuang bijinya.
- Panaskan kuali dengan api sederhana dan tumis bawang kuning sehingga naik bau.
- Masukkan pula lada benggala dan gaul sebati.
- Tuangkan jus epal merah dan daun bay. Kacau dengan api yang besar.
- Setelah sedikit masak, tutup api.
- Kisar bahan-bahan tumisan itu tadi sehingga lumat dan dijadikan sos.
- Sementara itu, lumur kentang dengan sedikit minyak jagung, lada hitam dan garam.
- Bakar kentang ini selama 20 minit dalam ketukar pembakar yang bersuhu 160 darjah selsius.
- Dalam pada itu, bolelah panggang ikan salmon yang telah diperap tadi sehingga masak.
- Hidangkan ikan salmon dan kentang bakar. Tuangkan sos yang telah dikisar tadi di atas salmon dan kentang.