RESEPI KENTANG GORENG WEDGES HERBA BARAT DAN BAWANG PUTIH.
BAHAN:
CARA-CARA MEMASAK:
BAHAN:
- 4 biji kentang jenis russet (kentang ini mahal sikit boleh dapati di hypermarket pemilik omputih). Bersihkan kulit dan potong wedges. Belah dua memanjang ubi dan potong empat bahagian serong 45 darjah setiap separuh ubi. Satu ubi kita buat 8 bahagian. jadilah wedges.
- 3 sudu besar minyak masak kalau takut badan naik pakai minyak zaiton. mamak Haji pakai minyak Murni untuk naikan saham FElda.
- 4 siung (ulas) bawang putih, diketuk dgn parang dan cincang lumat sampai dendam kesumat anda hilang terhadap pemimpin politik kita.
- 1/2 sudu kecil daun oregano kering.
- 1/2 sudu kecil thyme kering.
- 1/2 sudu kecil serbuk cili atau paprika.
- 1/2 sudu kecil lada putih.
- 1 sudu kecil garam.
CARA-CARA MEMASAK:
- Anda boleh adunkan semua bahan-bahan itu, sapu minyak pada tray pembakar dan lekatkan Foil Aluminium. Susun wedges kentang dalam tray pembakar dengan bahagian kulit kebawah dan terus masukkan dalam ketuhar yang telah di panaskan sedia-kala 220 darjah centigrade atau 425 darjah F.
- Bakar selama 20 minit, kemudian terbalikan wedges kentang tadi dan bakar semula 25 – 30 minit.
- 1 cawan tepung gandum.
- 1 sudu besar tepung beras. (kalu nak berniaga tambah 1 sudu besar lagi untuk kekalkan kekerasan bila sejuk).
- 1 sudu besar tepung jagung.
- 1 sudu kecil serbuk baking powder.
- 1 sudu kecil (tsp) herba kering mat salleh seperti di atas.
- Sedikit cili flakes atau serbuk cili pun boleh.
- Garam secukup rasa.
- Minyak untuk goreng.
- Adunkan semua bahan-bahan di atas. Masukkan dalam sebuahbeg plastik yang berzip atau yang biasa pun boleh.
- Masukkan wedges yang telah siapkan seperti mamak haji terangkan pada awal.
- goncangkan beg palstik supaya tepungnya melekat pada wedges. Simpan di peti sejuk.
- Panaskan minyak dan goreng.
RESEPI KENTANG PUTAR ATAU POTATOES MASHED.
- 6 biji kentang russet yang agak besar sedikit.
- 2 sudu besar (tbsp) butter.Jangan beli butter tiruan yang berperasa butter diperbuat dari minyak sawit. Cari pure butter. Ia agak mahal tapi sedap.
- 50ml susu, kalau dapat cream lagi sedap tapi itulah mahal!!!.
- Secubit lada hitam dan garam secukup rasa. Garam ini payah bagi sukatan ada jenis garam yang halus, kasar, yang masin kuat dan pulak ada yang kuat masin ada yang anti masin. Pandai-pandailah.
- Kopek kentang, potong dadu kentang. Rebus, tos air dan lenyek.
- Masukan susu, mentega gaul rata, masukkan serbuk lada hitam dan garam. Dah siap pun.
- 650 ml air stock ayam. Ingat lagi cara buat sup creamer ayam. Sama juga caranya buat air stock ayam ini.( 1 liter = 4.2 cup/mangkok, 1 sudu besar (tbsp) = 15 ml., 1 cup = 23.7ml). Kalu malas pakai 2-3 kiub ayam ready made.
- Setengah biji bawang kuning (holland mai) kalau bawang biasa baunya lebih kuat dari bau stok ayam. Di ptong kiub.
- 3 sudu besar butter. butter kalau dipanaskan cepat hangus. Untuk elakan butter ini cepat hangus guna 3-4 titik minyak felda.
- 4 sudu besar tepung gandum.
- 1 sudu besar besar sos tomato.
- 1 sudu besar sos perasa tiram
- 1 sudu besar worchester sauce yang kini dihalakan JAKIM.
- 2-3 titis kicap perasa maggi.
- kalau nak kehitaman sikit boleh titis dua tiga titis kicap kramel (kalau nak black is beautiful). Tapi mamak haji suka brown girl in the rain.
- 1 sudi kecil lada hitam yang kasar sedikit.
- Garam jangan lupa pulak.
- Masukan butter dalam pan, biarkan cair, masukan bawang. jangan hangit bawang dan butter. Bawang takat layu je cukup.
- masukan tepung gandum dan kacau rata sehingga jadi warna coklat (jgn hangus).
- Masukkan air stok ayam kacau serata. masukkan air sedikit demi sedikit kalau tidak ia berkental. Mamak haji gunakan pemukul telur untuk kacau rata.
- Masukkan sos-sos yang tersebut di atas. Modify saja ikut selera anda. Tapi jangan jadi kari nasi kandar sudah!.