Bahan-bahan:
4 batang keladi
150 gm udang segar – dibuang kulit
5 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
3 batang serai – diketuk
3 cawan air
Garam secukup rasa
150 gm udang segar – dibuang kulit
5 keping asam gelugur
5 tangkai daun kesum
3 batang serai – diketuk
3 cawan air
Garam secukup rasa
Bahan-bahan tumbuk:
20 tangkai cili padi
5 ulas bawang merah
2 sm kunyit hidup
2 sm halia
Sedikit belacan
5 ulas bawang merah
2 sm kunyit hidup
2 sm halia
Sedikit belacan
Cara menyediakan:
- Batang keladi disiang kulit lembutnya dan dipotong pendek.
- Selepas itu, rebus batang keladi dengan asam gelugur sehingga empuk.
- Setelah batang keladi empuk, tuskan airnya.
- Ambil periuk dan masukkan keladi.
- Masukkan juga bahan-bahan yang telah ditumbuk.
- Diikuti udang, daun kesum, serai dan asam gelugur.
- Tuangkan air dan bubuh garam mengikut cita rasa anda.
- Gaul kuah ini dan biarkan ia mendidih.