RESEPI SUP REMPAH MAMAK PENANG:
BAHAN-BAHAN:
- 500gm Daging kambing.
- 1kg tulang kambing dijadikan “broth” atau air rebusan untuk sup.
- 4 biji bawang labu sederhana besar. Perlu dikisar halus.
- 2 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih / 5 ulas bawang putih dan 2 inci halia.
- 2 keping kayu kayu manis (2″).
- 5 biji buah pelaga.
- 3 kuntum bunga lawang (star annise).
- 1/2 sudu (tsp) kecil garam masala (kalau ada dalam simpanan kalau tiada tak apa).*
- 1/2 sudu kecil (tsp) serbuk lada sula.*
- 1 sudu besar serbuk jintan putih (cummin powder).*
- 1 sudu besar serbuk ketumbar (corriander powder).*
- 3 pokok daun ketumbar, kalau baunya tak suka gunakan daun sup saja.
- 2 pokok daun bawang dihiris halus untuk dihiaskan ke atas sup.
- Bawang goreng untuk hiasan juga.
- Garam secukup rasa.
Nota: Tanda (* ) bermakana rempah-rempah ini perlu disediakan
dengan goreng kering dan dikisar halus supaya ia lebih harum dari
rempah yang belum digoreng kering. Sekiranya anda tidak mempunyai rempah
tersedia, gunakan saja rempah kurma 150gm. Kalau tidak ada rempah
kurmak gunakan rempah sup adabi, mamak haji rasa rempah sup adabi
tersedia bahan-bahan rempah-rempah yang mamak haji sebutkan tetapi baca
dulu air yang perlu digunakan. Semoleknya sediakan rempah sup anda
sendiri sekiranya ingin rasa sup mamak yang klasik yang segar.
CARA PENYEDIAAN:
- Seperti mamak haji terangkan kelazatan sup ini banyak bergantung
kepada penyediaan “broth”. Basuh tulang-tulang kambing. Sediakan sebuah
bekas, hidupkan api dapur dan masukkan tulang kambing. Kacau rata
tulang-tulang ini supaya ia sedikit terbakar melalui kepanasan bekas
merebus. Masukkan 3 liter air kedalam bekas rebusan tulang. Masukkan
satu batang celeri telah dihiris dan hirisan 1 biji carrot kedalam air
rebusan tulang. Jangan masukkan garam. Biar air rebusan ini mengelegak.
Bila air mula mengelegak, perlahankan api dan biar ia direneh selama
1-2 jam. Semasa reneh tutup tudung periok. Selepas dua jam tutup api dan
sejukkan. Tapis airnya dan simpan untuk membuat sup. Ia juga boleh
disimpan dalam peti sejuk selama seminggu. Sebelum anda buat sup eloklah
disediakan air rebusan ini Panaskan bekas buat sup, dan masukkan air rebusan tulang tadi
dengan menapis airnya, masukkan Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga.
masukan halia bawang putih. Masukkan rempah serbuk seperti serbuk
jintan putih dan serbuk ketumbar.
- Masukkan air bawang yang telah kisar. Masukkan daging kambing yang telah bersihkan dan saiz yang anda kehendaki.
- Biarkan sup mendidih, selepas mendidih perlahankan api dapur dan
direneh sehingga daging kambing masak. Masukkan garam dan rasa apa yang
tak cukup atau terlebih, ia sungguh mudah untuk kita mengubah mengikut
selera kita sendiri.
- Sup kambing perlu dijamu semasa supnya masih berada dalam keadaan
panas. Taburkan daun sup dan bawang goreng keatas sup yang dihidangkan.
Ia amat lazat sekiranya di makan bersama Roti Benggali. Sup kambing
rempah mamak ini sesuai dihidangkan semasa cuaca sejuk kerana ia akan
memanaskan tubuh badan kita serta merta. Ia juga amat sesuai untuk suri
rumah yang dalam pantang selepas bersalin. Semoga dapat cuba resepi ini
dan perelokan lagi mengikut cita rasa anda sendiri. Mamak haji memberi
penerangan berjela-jela ini supaya anda faham dan membolehkan anda cipta
resepi sendiri mengikut selera anda. Selamat mencuba.
Nota: kalau diperhatikan mamak haji tidak tumis perencah-perencah sup
ini. walau pun ramai yang menumis dahulu sebelum masukkan dalam sup.
Seperti mamak haji katakan variasi membuat sup ini berlainan. Bila kita
tumis kemungkinan bau haruman akan semerbak didapur dan tetapi bukan
dalam sup.