Bahan-bahan:
1 ekor ayam, belah empat
3 cm kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun limau
1 helai daun kunyit
800 ml santan
3 sudu makan minyak masak
3 cm kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun limau
1 helai daun kunyit
800 ml santan
3 sudu makan minyak masak
Bahan kisar:
4 buah lada merah
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
3 biji buah keras
½ sudu teh lada putih
1 sudu teh biji ketumbar
½ sudu teh jintan kasar
½ sudu teh jintan halus
2 cm halia
3 cm kunyit
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
3 biji buah keras
½ sudu teh lada putih
1 sudu teh biji ketumbar
½ sudu teh jintan kasar
½ sudu teh jintan halus
2 cm halia
3 cm kunyit
Cara Penyediaan:
Panaskan ketuhar 200° C.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan kayu manis, cengkih, daun limau dan daun kunyit , panaskan hingga masak.
Masukkan ayam dan biarkan hingga ½ masak. Tambahkan 300 ml santan, masak dengan api kecil hingga santan berkurang menjadi 2/3.
Masukkan baki santan dan masak terus hingga kuah kering.
Bakar dalam ketuhar yang sudah panas sambil sesekali diolesi baki kuah yang mengering hingga ayam kekuningan. Angkat dan sajikan dengan nasi putih.
Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan kayu manis, cengkih, daun limau dan daun kunyit , panaskan hingga masak.
Masukkan ayam dan biarkan hingga ½ masak. Tambahkan 300 ml santan, masak dengan api kecil hingga santan berkurang menjadi 2/3.
Masukkan baki santan dan masak terus hingga kuah kering.
Bakar dalam ketuhar yang sudah panas sambil sesekali diolesi baki kuah yang mengering hingga ayam kekuningan. Angkat dan sajikan dengan nasi putih.