MABODOFU
Bahannya
- 50 gm daging / ayam cincang
- 2 keping tauhu jepun ]dipotong kecil
- *3-4 ulas bawang putih ]disagat
- *1 1/2 inci halia ]disagat
- *4 s/b pes tobanchan
- *2 s/b pes tenmenchan
- *2 s/b minyak bijan
- 1 s/k pati ayam ]bancuh ngan sedikit air
- 1 s/b tepung jagung /katakuriko ]bancuh ngan sedikit air
- air
- minyak masak
***pes2
nama2 pelik tu rasanye leh adjust guna tauchu pedas + halia + cuka +
pes lada...next time nak cuba guna tauchu lah plak... kalau2 balik m'sia
nak wat, nak guna pes tu jenuh nak m'cari nanti...
Caranya
- Campur semua bahan bertanda ketepikan.
- Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Masuk ayam dan goreng hingga masak.
- Kemudian masukkan bahan bertanda dan pati ayam. Goreng rata.
- Dalam periuk lain didihkan air. Bila mendidih masukkan tauhu, biar sehingga tauhu timbul dan toskan masuk dalam no 3. Gaul rata dan masukkan bancuhan tepung. Masak sehingga pekat.
- Siap utk dihidang. Makan camtu je pon sodap.
**Tujuan rebus tauhu supaya tauhu tak hancur dan teksturnye tu kenyal2...
Pes Tobanchan
Pes Tenmenchan