Sabtu, 19 April 2014

Mabodofu

MABODOFU

Bahannya
  • 50 gm daging / ayam cincang
  • 2 keping tauhu jepun ]dipotong kecil
  • *3-4 ulas bawang putih ]disagat
  • *1 1/2 inci halia ]disagat
  • *4 s/b pes tobanchan
  • *2 s/b pes tenmenchan
  • *2 s/b minyak bijan
  • 1 s/k pati ayam ]bancuh ngan sedikit air
  • 1 s/b tepung jagung /katakuriko ]bancuh ngan sedikit air
  • air
  • minyak masak
***pes2 nama2 pelik tu rasanye leh adjust guna tauchu pedas + halia + cuka + pes lada...next time nak cuba guna tauchu lah plak... kalau2 balik m'sia nak wat, nak guna pes tu jenuh nak m'cari nanti...

Caranya
  1. Campur semua bahan bertanda ketepikan.
  2. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak. Masuk ayam dan goreng hingga masak. 
  3. Kemudian masukkan bahan bertanda dan pati ayam. Goreng rata.
  4. Dalam periuk lain didihkan air. Bila mendidih masukkan tauhu, biar sehingga tauhu timbul dan toskan masuk dalam no 3. Gaul rata dan masukkan bancuhan tepung. Masak sehingga pekat.
  5. Siap utk dihidang. Makan camtu je pon sodap.
**Tujuan rebus tauhu supaya tauhu tak hancur dan teksturnye tu kenyal2...

Pes Tobanchan

Pes Tenmenchan