Sumber : Bro Rozzan
Bahan Untuk Membuat Kuahnya
- 450 gm kcg tanah ]digoreng dgn sedikit minyak dan kisar separuh kasar
- secukup air asam (kira-kira 6-8 mata,digaulkan dgn 1/2 cwn air)
- 70 gm gula melaka
- 8 sudu mkn (bumbung) gula pasir
- 3 1/2 - 4 cwn air
- 1-2 s/k garam (atau secukup rasa)
Bahan Kisar
- 25 tangkai cili kering (boleh tambah jika ingin lebih pedas)
- 15 ulas bwg merah
- 5 ulas bwg putih
- 1 ibu jari lengkuas
- 2 btg serai
- 2 cm cekur/kencur (saya tak taruk,sebaliknya saya bubuh 4-5 helai daun limau purut)
- Secukupnya minyak utk menumis
Bahan-Bahan Lain
1 btg lontong ]dipotong dadu
3 biji kentang ]direbus & potong dadu
4 peket tempeh ]goreng dan potong kecil2
4 kpg tauhu saiz kecil ]goreng dan potong ikut suka
250 gm kacang panjang ]dipotong anggaran 1 inci dan direbus separuh masak
250 gm kobis ]dihiris halus dan dicelur sebentar
1 biji timun ]dihiris
5-6 biji telur rebus ]dibelah 4
keropok ikan, udang dan belinjau goreng
Cara Menyediakan Kuah
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan kisar & daun limau purut hingga garing dan wangi.
- Bila terbit minyak, masukkan kaang, air, gula melaka, gula pasir dan garam. Biarkan hingga mendidih. Akhir sekali masukkan air asam dan kacau rata. Sesuaikan rasa. Biar mendidih sekali lagi sebelum dipadamkan api. Kuah gado-gado ini lebih sedap rasanya jika rasanya manis sedikit.
Cara menghidang Gado-Gado
Di
dalam pinggan, susun sayur-sayuran, lontong, tempeh,tauhu dan
sebagainya. Tuangkan kuahnya. Akhir sekali, bubuh keropok udang, ikan
atau belinjau.