Resepi Kari Ayam dengan Daun Kemangi
Bahan-bahan:
Bahan I:
½ ekor ayam, potong 10 bahagian
2 batang daun bawang, potong 1 cm
2 genggam daun kemangi
3 tangkai lada hijau, hiris halus
10 tangkai lada api merah
½ labu bawang bombay, potong dadu kecil
2 batang serai, ambil putihnya, ketuk
2 helai daun salam
5 helai daun limau
400 ml santan pekat
Bahan II (kisar) :
4 ulas bawang putih
4 tangkai bawang merah
5 cm kunyit hidup
3 cm halia
1 sudu teh biji ketumbar
2 tangkai lada merah
4 sudu makan minyak masak untuk menumis
Cara Penyediaan:
Masukkan bahan I dalam periuk. Ketepikan.
Tumis bahan II hingga naik bau, kemudian masukkan ke dalam periuk bahan I, didihkan, tutup rapat dan diamkan hingga masak selama lebih kurang 3 jam.
Angkat, hidangkan.
Bahan I:
½ ekor ayam, potong 10 bahagian
2 batang daun bawang, potong 1 cm
2 genggam daun kemangi
3 tangkai lada hijau, hiris halus
10 tangkai lada api merah
½ labu bawang bombay, potong dadu kecil
2 batang serai, ambil putihnya, ketuk
2 helai daun salam
5 helai daun limau
400 ml santan pekat
Bahan II (kisar) :
4 ulas bawang putih
4 tangkai bawang merah
5 cm kunyit hidup
3 cm halia
1 sudu teh biji ketumbar
2 tangkai lada merah
4 sudu makan minyak masak untuk menumis
Cara Penyediaan:
Masukkan bahan I dalam periuk. Ketepikan.
Tumis bahan II hingga naik bau, kemudian masukkan ke dalam periuk bahan I, didihkan, tutup rapat dan diamkan hingga masak selama lebih kurang 3 jam.
Angkat, hidangkan.