Sabtu, 19 April 2014

Kung Pao Chicken

KUNG PAO CHICKEN

Perapkan bersama 15minit:
  • 2 sudubesar sos tiram
  • 1 sudukecil tepong jagung
  • sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.

Bahan Sos disatukan:
  • 1/4 cawan air pati ayam
  • 1 sudubesar kicap manis
  • 2 sudubesar sos cili bawang putih
  • 1 sudubesar gula - hana gune madu- aishah pon
  • 1 sudukecil garam
  • 1/2 sudukecil tepong jagung.

Bahan Tumis:
  • 1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
  • 8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
  • 2 biji bawang putih*
  • Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
  • 1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang
Cara-cara: Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk sebatikan. Sedia untuk dihidang.