Ahad, 13 April 2014

Ayam Goreng Tiram

Ayam Goreng Tiram

Bahan-bahan (untuk 2-6 orang):
  • 6 ketul kepak ayam (bersihkan, kerat 2 & kelar-kelar)
  • 2 sudu sos tiram
  • 2 sudu kicap manis
  • 1 sudu garam halus
  • 1/2 sudu serbuk kunyit
  • 1 sudu gula
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu ladahitam - ditumbuk kasar
  • 1 sudu minyak bijan (jika suka)
  • Minyak untuk goreng terendam

Cara Penyediaan:

Tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia hingga halus.Masukkan ayam ke dalam mangkuk. Masukkan kesemua bahan kecuali minyak untuk goreng. Gaul hingga mesra dan perap sekurang-kurangnya selama 1 jam.

Panaskan minyak dan goreng ayam yang telah diperap sehingga masak sempurna. Anggaran selama 10 minit atas api sederhana.

Sedia untuk dihidangkan. Sedap dimakan begitu sahaja atau bersama nasi.

dipetik dari: http://www.resepi4u.com/