Bahan-bahan
1 kepala ikan salmon (ikut suka nak ptong berapa besar)*1 sudu besar jintan kecil
*1 sudu besar jintan besar
1 sudu besar halba
*1 biji buah keras
*2 inci halia
*2 inci lengkuas
*1 inci kunyit
*3 ulas bawang putih
*7 ulas bawang merah
5 keping asam keping
1 sudu besar asam jawa
segenggam daun kesum
1 sudu besar cili giling
minyak masak utk menumis
garam secukup rasa
air secukupnya.
Cara-cara
- bersihkan kepala ikan salmon
- tumbuk/ kisar bahan *
- panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, cili giling dan halba sehingga naik minyak
- masukkan air dan masak sehingga mendidih
- masukkan kepala ikan, asam keping, asam jawa dan garam secukup rasa.
- masukkan daun kesum dan biarkan mendidih seketika. Sedia di hidang.