Selasa, 22 Oktober 2013

Asam Pedas Salmon Fish Head

Bahan-bahan

1 kepala ikan salmon (ikut suka nak ptong berapa besar)
*1 sudu besar jintan kecil
*1 sudu besar jintan besar
1 sudu besar halba
*1 biji buah keras
*2 inci halia
*2 inci lengkuas
*1 inci kunyit
*3 ulas bawang putih
*7 ulas bawang merah
5 keping asam keping
1 sudu besar asam jawa
segenggam daun kesum
1 sudu besar cili giling
minyak masak utk menumis
garam secukup rasa
air secukupnya.

Cara-cara

  1. bersihkan kepala ikan salmon
  2. tumbuk/ kisar bahan *
  3. panaskan minyak, masukkan bahan tumbuk, cili giling dan halba sehingga naik minyak
  4. masukkan air dan masak sehingga mendidih
  5. masukkan kepala ikan, asam keping, asam jawa dan garam secukup rasa.
  6. masukkan daun kesum dan biarkan mendidih seketika. Sedia di hidang.