Isnin, 21 Oktober 2013

Udang goreng berempah

Bahan-bahan

600 gm udang
bahan a:
1/2 sudu teh serbuk kari ikan
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk cili
bahan b: (satukan dan campur nagn air)
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
bahan hiris:
2 ulas bwg putih, 1 labu bwg besar, 1/2 biji lobak merah, cili merah, daun bwg- semua di hiris

Cara-cara

  1. perap sebentar udang ngan bahan A kemudia goreng sekejap, sampai udang tukar kaler merah, terus angkat. ketepikan
  2. tumis bwg, kemudia masukkan bahan b. pastikan api kecik. masukkan air skit ja..jgn byk, nti x sedap. sekali lg diingatkan, api kecik ja, kalau tak, rempah cepat hangit sbb air sikit. kemudian masukkan lobak merah..kacau2 jap. kalau perlu tambah skit air, tp jgn byk.
  3. pastu masukkan udang td bersama cili dan daun bwg yg telah dihiris, garam dan serbuk perasa, gaul jap, tutup api.