Bahan-bahan
600 gm udangbahan a:
1/2 sudu teh serbuk kari ikan
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh serbuk cili
bahan b: (satukan dan campur nagn air)
1 sudu teh serbuk kari
1 sudu teh serbuk kunyit
bahan hiris:
2 ulas bwg putih, 1 labu bwg besar, 1/2 biji lobak merah, cili merah, daun bwg- semua di hiris
Cara-cara
- perap sebentar udang ngan bahan A kemudia goreng sekejap, sampai udang tukar kaler merah, terus angkat. ketepikan
- tumis bwg, kemudia masukkan bahan b. pastikan api kecik. masukkan air skit ja..jgn byk, nti x sedap. sekali lg diingatkan, api kecik ja, kalau tak, rempah cepat hangit sbb air sikit. kemudian masukkan lobak merah..kacau2 jap. kalau perlu tambah skit air, tp jgn byk.
- pastu masukkan udang td bersama cili dan daun bwg yg telah dihiris, garam dan serbuk perasa, gaul jap, tutup api.