Bahan-bahan ( 4 -5 orang )
1 kati daging,
15 tangkai cili kering,
2 ulas bawang putih,
2 labu bawang besar,
Sedikit belacan,
Sedikit air asam jawa,
2 sudu besar gula,
Garam secukup rasa,
Ajinamoto (secukup rasa),
1/2 cawan kicap pekat manis,
Minyak masak (secukupnya).
Cara-cara
Daging dipotong nipis dan diperap dengan kicap
pekat selama 10 minit. Cili kering, belacan, bawang besar dan bawang
putih di kisar atau ditumbuk tapi jangan terlalu halus.
Daging yang telah diperap tadi digoreng dalam minyak yang panas
sehingga garing. Kemudian daging itu ditumbuk sekeping- sekeping supaya
menjadi lembut.
Minyak bekas goreng daging tadi boleh digunakan untuk menumis.
Tumiskan bahan- bahan yang telah dikisar atau ditumbuk tadi sehingga
pecah minyak dan naik bau. Kemudian masukkan air asam jawa, gula, garam
dan serbuk perasa (ajinamoto). Masukkan pula, daging yang telah siap
ditumbuk tadi. Masak dengan api yang sederhana. Apabila semuanya sebati
bolehlah diangkat dan dihidangkan.