Ahad, 20 Oktober 2013

Kerang masak kicap

Bahan-bahan ( 4org )

  • kerang(dibersihkan dahulu,toskan)
  • bahan tumbuk:
  • 3 biji bwg merah
  • 3 ulas bwg putih
  • sebesar ibu jari halia
  • 2 biji cili
  • bahan lain:
  • 1 biji cili besar(buang biji dipotong memanjang
  • 1 batang serai(di titik)
  • kicap pekat
  • sos tiram
  • garam/perasa/gula secukup rasa
  • minyak utk menumis

Cara-cara

  1. tumiskan serai dahulu,kemudian bhn tumbuk.biar naik bau dan sedikit kekuningan.masuk kerang,gaul seketika.barulah di masukkan sos tiram,kicap pekat dan cili yg dah dipotong tadi.selepas itu masukkan garam,perasa dan garam.biar kuah sedikit pekat dan kerang masak.boleh dihidangkan..selamat mencuba..sedap!