Kerang masak kicap
Bahan-bahan ( 4org )
- kerang(dibersihkan dahulu,toskan)
- bahan tumbuk:
- 3 biji bwg merah
- 3 ulas bwg putih
- sebesar ibu jari halia
- 2 biji cili
- bahan lain:
- 1 biji cili besar(buang biji dipotong memanjang
- 1 batang serai(di titik)
- kicap pekat
- sos tiram
- garam/perasa/gula secukup rasa
- minyak utk menumis
Cara-cara
-
tumiskan serai dahulu,kemudian bhn tumbuk.biar naik bau
dan sedikit kekuningan.masuk kerang,gaul seketika.barulah di masukkan
sos tiram,kicap pekat dan cili yg dah dipotong tadi.selepas itu masukkan
garam,perasa dan garam.biar kuah sedikit pekat dan kerang masak.boleh
dihidangkan..selamat mencuba..sedap!