Selasa, 22 Oktober 2013

Mee Tom Yam Sayur

Bahan-bahan

1 peket mee telur (cap 3 ayam)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji bawang putih (diketuk)
3 biji cili padi (diketuk)
1 keping daun limau purut
Sedikit kobis, lobak merah & baby corn
2 Kiub tomyam
Sedikit garam (secukup rasa)
Sedikit daun bawang & daun sadri (untuk hiasan)
Sedikit bawang goreng (untuk hiasan)

Cara-cara

  1. Mula-mula tumiskan bawang putih, cili padi & sedikit bawang besar yg dipotong tadi.
  2. Biar hingga garing dah kemudian masukkan sedikit air dan masukkan kiub tomyam. Kacau rata.
  3. Masukkan garam secukup rasa. Masukkan daun limau purut. (Jika suka masam letakkan asam keping).
  4. Masukkan semua sayur-sayuran yang dipotong tadi bersama baki bawang besar.
  5. Apabila semua bahan tadi telah hampir masak, bolehlah masukkan mee tadi.
  6. Setelah mendidih (jgn tunggu sampai mee terlalu lembik), angkat dan hidangkan. Taburkan daun sadri, daun bawang & sedikit bawang goreng. (Jika suka boleh letak sedikit lada sulah untuk menambah perisa)